Florin Cîțu: Pandemia a accentuat inegalitățile între femei și bărbați. Încă mai sunt inechități în ceea ce privește accesul acestora în funcțiile de conducere

Florin Cîțu: Pandemia a accentuat inegalitățile între femei și bărbați. Încă mai sunt inechități în ceea ce privește accesul acestora în funcțiile de conducere
Publicat: 08/05/2021, 14:25
Actualizat: 08/05/2021, 14:27

Premierul Florin Cîţu afirmă, de Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse, că pandemia COVID-19 a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă, ele fiind, de cele mai multe ori, în prima linie a luptei împotriva acestui virus. „Pandemia a accentuat însă inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii”, adaugă el.

„Marcăm astăzi Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, instituită în România încă din anul 2015. Un motiv bun de a reflecta la combaterea segregării ocupaţionale şi la creşterea nivelului de participare a femeilor în funcţiile de decizie. Pandemia COVID-19 ne-a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă. De cele mai multe ori, au fost în prima linie a luptei împotriva acestui virus şi pentru asta le mulţumesc!”, a arătat Florin Cîţu.

Premierul a subliniat că, acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de empatie, solidaritate şi trebuie să fim recunoscători.

„Pandemia a accentuat însă inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii. A condus la o creştere a violenţei împotriva femeilor, în timp ce sarcinile şi responsabilităţile casnice ale acestora au crescut.

Deşi instituţiile din România care gestionează cele mai importante domenii de activitate au făcut deja paşi importanţi pentru includerea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, încă mai sunt inechităţi în ceea ce priveşte accesul acestora în funcţiile de conducere.

Mai avem de lucru în această privinţă, dar vreau să ştiţi că sprijin egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi cred cu tărie că doar împreună putem trece cu bine peste această perioadă dificilă!„, a adăugat Cîţu.

La 8 mai 2021 este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

 A fost instituită prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalității de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene. Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor, de-a lungul timpului, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în spaţiul comunitar, potrivit www.europarl.europa.eu. Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de UE prin art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi la articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale. În plus, articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene specifică faptul că este responsabilitatea Uniunii Europene de a elimina inegalităţile şi de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei la nivelul tuturor activităţilor.

La 5 martie 2020, Comisia Europeană a prezentat strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa pentru perioada 2020-2025, care prezintă acţiuni-cheie pentru perioada vizată şi angajamentul executivului comunitar de a integra perspectiva egalităţii în toate domeniile de politică ale UE, potrivit unui comunicat al Comisiei. Printre acţiunile-cheie prevăzute în această strategie se numără şi încetarea violenţei bazate pe gen şi eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică. Strategia solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenţei împotriva femeilor.

Pentru promovarea şi consolidarea egalităţii de gen, la nivelul Uniunii Europene funcţionează, ca organism autonom, Institutul European pentru Egalitatea de Gen.

Citește și: 8 mai, Ziua Egalității de Șanse. Ludovic Orban: „Generaţiile actuale şi cele viitoare trebuie educate în spiritul respectării egalităţii de gen”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×